Sunday, July 24, 2011

keropok moni pun nampak sedap kalau di bulan puasa

woaaaa,lama sudah tak update blog. sampai berhabuk,fuh fuh. macam tak ada masa nak update. nak kata sibuk dengan pembelajaran memang tak ahh. cuma tak ada inspirasi ja. sebab tu gua tak update blog lama.

bulan puasa pun hampir tiba. bulan ramadhan al-mubharak. kita nak rasa seronok ka nak rasa bimbang? ya la kan,nak kena tahan dari makan minum lagi. jujurnya memang berat jugak ah nak puasa dengan cuaca yang panas gila. dekat arau memang panas tahap cipan ah. tapi tu lah cabaran yang akan menguji keimanan kita. 





tapi kan,kalau bulan puasa ja,mesti punya,iklan dekat tv dok buat celaka. time time bulan puasa ni la KFC,McD, dok buat rancak pi promote menu terbaru depa. harey sungguh. baru ni KFC memperkenalkan Chicken Chop Combo kuah lada hitam. depa nak layoq. (*layoq bermaksud tayang dengan niat nak bagi ransangan dekat kita).
cerdik sungguh. bukan nak kata,iklan cucur adabi,keropok moni pun akan nampak sedap bila di bulan puasa nanti. pi pulak bazaar,ayam percik tu sebenarnya tawaq hebiaq(*tawar tahap gila) tapi nampak sedap,koteow goreng kosong pun nampak sedap. dan tak mustahil juga,iklan ayaq mineral pun akan nampak sedap. *ada ka iklan air mineral kat tv? -.-"

dah tu,nanti kena beli earphone baru ah sebab earphone aku sekarang ni jenis sumbat sampai ke dalam gendang telinga nuh. haha. nanti posa terbatai. tapi aku pun tak sure apa hukum pakai earfon yang sumbat dlm telinga tu. ada yang kata makruh,ada yang kata terbatai posa. so,bila dah ragu ragu,jangan buat terus, pakai lah alternatif lain iaitu headphone. pi beli ja headphone beats solo tu,harga RM1500. mahai pada ipad. gila ka apa. 

haha. dah ah,selain tu,di bulan puasa ni,tak baik kalau asyik cursing sana cursing sini,mengumpat,tengok benda yang tak tutup aurat,kurang pahala weyyy.  so,harap harap kita boleh berpuasa tanpa ada dugaan macam filem transformers tu,gila,decepticon mai bumi. memang susah ah nak puasa kalau situasi macam tu. so,bersyukur ah kita dengan keadaan aman di negara kita berbandaing sahabat kita di negara seperti Iraq dan Afghanistan. depa macam struggle gi nak hidup.

kepada kawan kawan aku di alostaq,jom ahh bukak posa beramai ramai macam yang selalu kita buat tu. :)





2 comments:

  1. pakai earphone x batalkan puasa yer

    ReplyDelete
  2. maybe. sebab ia tidak mengenyangkan.

    ReplyDelete